Utbildning som betonar gädjen

Den 27 april genomför En brottarmatta utan gränser och Parasport Sverige en utbildning för ledare i projektet med målet att få barn och unga med funktionsnedsättning att prova brottning. En utbildning där glädjen står i centrum.

Utbildningen leds av Sofie Gustafsson, idrottskonsulent på Parasport Sverige, som ser fram emot att få utbilda de tolv deltagarna från fyra brottningsföreningar: ÖIS IS Brottning, Kolsva IF Brottning, IFK Linköpings Brottningsklubb och IK Dana (Lund).

–  Målet är att lära ut glädjen i att leda barn och unga med funktionsnedsättning, samt fånga upp de frågor deltagarna har för att själva kunna genomföra funktionella träningar. Vi kommer också att ge tips och idéer till deltagarna om vad som är bra tänka på, säger Sofie Gustafsson som anser att det faktum att utbildningen genomförs digitalt ställer speciella krav:

– Vi föreläsare behöver vara uppmärksamma på deltagarnas behov, ge dem råd och tips samt ge visuellt pepp i form av filmer. Det blir en utmaning!

När verksamheten kan komma igång är svårt att säga i dag, enligt Sofie Gustafsson, men en coronasäkrad pilot i liten skala har genomförts i Huddinge med gott resultat.

– Till hösten hoppas vi definitivt vara igång. Då bör de flesta vara vaccinerade.

Varför är brottning speciellt lämpad som idrott för barn och unga med funktionsnedsättning?

– Därför att det är bra att deltagarna får upptäcka sin kropp: Vad är fram och bak på kroppen, vad är upp och ned? Alla kanske inte uppskattar att komma ned på golvet i början, men det kommer de att göra på sikt. Att det är bra med fysisk träning för den här guppen har inte minst judon visat som kommit lite längre än brottningen när det gäller paraverksamhet. Det vore kul om någon som provar på brottning tog sig hela vägen till Special Olympics!

Thomas Björn

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.