Ser fram emot att välkomna alla

Hon har en egen framgångsrik brottningskarriär, har tränat nyanlända, gjort ett projekt om hur unga idrottare ska få ihop livspusslet – och nu vill hon få barn och unga med funktionsnedsättning att börja brottas. Elvira Jakobsson, 22, i IFK Linköpings Brottningsklubb har en energi och entusiasm som aldrig verkar sina.

Framgångar i form av en fjärdeplats på Ungdoms-SM och SM för seniorer i 59-kilosklassen följdes av en ledarkarriär som hon växte in i sakta och säkert.

– Jag följde med en kompis som var ledare, och istället för att bara sitta och titta på så fick jag chans att hjälpa till, förklarar Elvira Jakobsson och får det att låta som den mest naturliga sak i världen.

Att alla känner sig välkomna till brottningen är både viktigt och självklart för Elvira Jakobsson som även tränat grupper med nyanlända.

– Som tjej har jag alltid känt mig välkommen i brottningen. Jag har tränat med både tjejer och killar, såväl unga som gamla. Självklart ska brottningen vara välkomnande även för barn och unga med funktionsnedsättning. Jag läste om projektet i sociala medier och tänkte att ”det här är något för oss!”.

Exakt hur träningen ska anpassas för att fungera för barn och unga med funktionsnedsättning är Elvira Jakobsson inte säker på i dagsläget, men hon hoppas ha en mer klar bild efter utbildningen den 27 april som arrangeras av Svenska Brottningsförbundets Arvsfonden-projekt En brottarmatta utan gränser i samarbete med Parasport Sverige.

– Jag tror det handlar mycket om att individanpassa träningen och skapa en välkomnande miljö. Bara en sådan sak som att det står fullt med skor i hallen i träningslokalen behöver nog ändras.

Att hitta barn och unga med funktionsnedsättning som vill börja brottas ser Elvira Jakobsson inte som ett problem.

– Vår ordförande i klubben, min mamma förresten, har bra kontakter i kommunen. Vi kan också inleda samarbete med andra föreningar som har fotboll och bowling för funktionsnedsatta, och vi kan prata direkt med särskolorna.

Förutom egen utbildning till lärare, egen träning, att vara tränare för ungdomar och nu alltså en satsning på en ny grupp brottare har Elvira Jakobsson också drivit ett projekt på uppdrag av RF, Riksidrottsförbundet, och Folkspel: Eldsjäl 2.0. Målet har varit att kartlägga hur unga idrottare ska få ihop livspusslet med skola, träning, mellis och läxor. Slutrapporten levererades bara en vecka före den här intervjun.

– Det handlar om att planera, strukturera och balansera tillvaron. Det tar tid att få ihop livspusslet, men när det väl fungerar bidrar det till en fin gemenskap i klubben. Jag har bland annat genomfört pluggstuga för ungdomarna i vår förening.

Thomas Björn

 

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.