Kort intervju om 2021 och vad för roligt i 2022

Hallå där, Cem Celepli Atci, projektledare för Svenska Brottningsförbundets satsning på parabrottning. Hur gick det för parabrottningen 2021?

– Det var ett väldigt intressant år just på grund av restriktionerna, men det gick väldigt bra för det blev lättade restriktioner efter sommaren. Därefter fick vi ett tips från Svenska Parasportsförbundet att jobba baklänges i den här projektansökan.

Vad innebär det?

– Det innebär att vi gjorde allting som var tråkigt när vi inte fick göra det som är roligt. Vi gjorde väldigt mycket administrativt under första året. Men nu när restriktionerna förhoppningsvis släpper och de har lättat lite, då vet vi exakt vart vi ska vända oss för att brottas.

Vad var årets höjdpunkt 2021?

– Jag skulle nog säga att det var tre tillfällen: Viggo Foundation och Martin Lidberg i BK Athéns lokaler i Stockholm, Impossible Camp i Umeå tillsammans med Umeå Brottningsförening och Impossible Camp i Malmö med Johanna Lindborg, där det var jätteroligt att låta barnen träffa en världsstjärna. Det tyckte barnen var jättekul!

Vad är statusen i Allmänna Arvsfonden-projektet En brottarmatta utan gränser och hur kommer det in i parabrottningen?

– Den är faktiskt i fas. Vi har nått ut till dem vi har planerat. Vi håller fortfarande på att träna så många som möjligt, så vi har nått de flesta målen. När restriktionerna släpper hoppas vi att det kommer ge lite grädde på moset.

Vad ser du mest fram emot 2022 när det gäller parabrottningen?

– Aktiviteter, aktiviteter och åter aktiviteter! Vi kan se att det finns medlemmar i svenska brottningsföreningar som har funktionsnedsättningar och ingår i LOK-stödet och föreningslivet. Det har varit en stor fråga på agendan länge.

Hur är intresset i brottningsföreningarna att ansluta till parabrottningen?

– Intresse är stort men det har varit lite långsamt där också på grund av restriktionerna, så det blir jättespännande om de nu släpper. När jag är ute och tävlar, och träffar på andra tränare får jag höra: ”Vilken cool grej ni gör. Vi skulle också gärna vilja få igång det här!”

Du nämnde Martin Lidberg och Johanna Lindborg. Har du några planer på att använda brottarstjärnor till parabrottningen mer?

– Definitivt, svensk brottning skulle inte vara svensk brottning utan våra brottare. Vi använde åtta landslagsbrottare till en film för ökad rörelse på landets grundskolor och grundsärskolor nyligen: Johanna Lindborg, Jonna Malmgren, Amelia Samuelsson, Alex Bjurberg Kessidis, Kevin Makota Ström, Ardit Fazljija, Hamza Sertcanli och Ilias Ayhan. Det kan bli aktuellt igen.

 Varför är brottning en bra paraidrott?

– Jag måste nog citera Måns Möller där: Det är enkelheten. Du byter bara om. Du behöver ingen utrustning, hoppa ut på mattan och så är det bara att brottas.

Vad har de två åren du har hållit på med parabrottning betytt för dig?

– Ryggskott på grund av allt skrivsbordssittande! Och glädje, väldigt mycket glädje! Det jag börjar märka av nu är det att folk kan stoppa mig på lite olika ställen och fråga om det är jag som jobbar med detta projekt – och det gör jag ju fast vi är jättemånga som är involverade. Det är allt ifrån brottare och folk på förbundet till föräldrar som hjälper oss att driva denna fråga. Det är ganska härligt med den uppmärksamheten.

Text: Thomas Björn

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.