Skada gjorde 20-årige Sebastian till paratränare

Han var ute och tävlade internationellt redan som 17-åring. Då satte en skada punkt för karriären som aktiv. Nu har han hittat glädjen igen – som tränare i parabrottning.  Sebastian Alrays, 20, trivs med att få unga med funktionsnedsättning att växa som människor genom brottningen.

Redan som liten ådrog han sig en spricka i lillfingret på uppvärmningen inför en tävling. Han fortsatte utan att ta skadan på allvar. När det gick som bäst för 17-årige Sebastian Alrays, som började brottas i Huddinge Brottning som sexåring, slog han upp skadan och tvingades vila en månad.

– Brottare som jag var jämn med före skadan körde över mig när jag kom tillbaka. Det var ganska deppigt, jag fick ångest och slutade gå på träningarna, berättar Sebastian Alrays.

Samtidigt älskar han brottning och att träna med kompisarna i Spårvägen. Lösningen kom oväntat. Tränarna för hans grupp hann inte ta sig till en träning en dag och Sebastian, som bor i närheten av träningslokalen, fick hoppa in med kort varsel.

– Jag älskade det och tänkte ”fan, det här ska jag fortsätta med!” Efter det tränade jag gruppen sex-sju gånger i veckan, en och en halv timme varje gång. Det blev en motivation till plugget, styrketräningen och en massa annat.

Sju nya bara i år
Nu har Sebastian Alrays fått en ny utmaning: Att hjälpa Brottningsförbundets paraansvarige Cem Celepli Atci att träna unga med funktionsnedsättning, drygt tio deltagare. Den yngste är sju år och den äldste 25. De samlas varje lördag lunch för en timmes träning i Spårvägens träningslokal vid Liljeholmen, söder om Söder. Deltagarna har olika funktionsnedsättningar såsom adhd, synskada och rullstolsburen.

– Vi har blivit sju nya deltagare bara i år! Vi rekryterar bland annat i Vällingby. Våra utbildade tränare håller träningar med elever från grundsärskolor. Rektorerna hör av sig, bokar in oss och är jättenöjda, säger Sebastian och fortsätter:

– Att träna unga med funktionsnedsättning innebär att du både måste förbereda dig noggrant och samtidigt vara flexibel och kreativ om deltagarna inte vill göra just det du har planerat. Du måste kunna ställa om snabbt. Det är väldigt roligt och givande!

Mer öppen och glad
Att unga med funktionsnedsättning växer som människor genom brottningen visar inte minst följande solskenshistoria: En av deltagarna heter Sixten. Första träningspasset ville han inte hälsa på Sebastian.

– Helt okej, så är det ibland, förklarar Sebastian och fortsätter:

– Redan den andra träningen kom han fram och hälsade. Hans pappa förklarade att Sixten hade längtat till träningen och pratat om brottningen hela tiden. Nu hjälper Sixten till och hälsar alla nya deltagare välkomna. Både Cem och jag märker att han blivit mycket mer öppen och glad, vilket hans pappa bekräftar. Flera av våra övriga deltagare har utvecklats på samma sätt och det är härligt att få vara med och uppleva!

Vad hoppas du mest av 2022?
– Att vi blir ännu fler – och att vi får till en tävling! Det är roligare att träna om du har en tävling att se fram emot. Att tävla är en del av brottningen, men det är också viktigt att glädjen är med hela tiden.

Sebastian Alray

Text: Thomas Björn
Foto:
Cem Celepli Ati

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.