”Alla ska få rätt att brottas”

Alla ska få rätt att idrotta och brottas – och skapa rätt förutsättningar för ungdomar som vill. Det är drivkrafterna för 24-åriga Tilda Tärnklev i Umeå Brottning att engagera sig som tränare i parabrottning.

 Under juniortiden hörde hon till en av våra mest lovande brottare. Hon kuskade land och rike runt, tränade och tävlade med ett antal SM-medaljer om halsen som ett av resultaten. Det tog henne också till ungdoms- och juniorlandslaget.

De senaste sju åren har hon varit ungdomstränare i Umeå Brottning. Förra året kom hon i kontakt med parabrottning genom Parasportförbundets satsning SuperCamp där Svenska Brottningsförbundet och Umeå Brottning erbjöd unga i Umeå att prova på parabrottning, det vill säga brottning för unga med funktionsnedsättning.

– Det är viktigt att alla som vill får möjlighet att idrotta och brottas – och så tycker jag att det varit så otroligt roligt när jag varit i kontakt med parabrottning. Vi har så sjukt kul ihop!

Varför planerar Umeå Brottning att starta parabrottning?

– För att alla ska ha rätt att välja vilken idrott de ska få hålla på med, och för att det ska finnas rätt förutsättningar – det ser vi som får uppgift i Umeå Brottning. Vi gör det möjligt tillsammans med alla som vill träna.

De planerade passen med parabrottare ska präglas av glädje, gemenskap och utveckling.

– Vi vill att så många som möjligt ska hitta till parabrottningen. Vi ska brottas, göra övningar och leka. Viktigast att våga prova och ha roligt tillsammans, säger Tilda Tärnklevs som ger följande råd till brottningsföreningar runt om i landet som ännu inte upptäckt parabrottningens möjligheter:

– Testa! Svårare än så är det faktiskt inte. Har ni redan en klubb, tränare och brottare, så handlar det bara om att nå ut till och försäkra alla om att de är välkomna, antingen i befintliga grupper eller i en ny.

Om sin egen framtid som tränare och parabrottningens framtid säger 24-åringen från Umeå, Björkarnas stad:

– Om lite mindre än ett år tar jag psykologexamen och kommer troligen att flytta, men så länge jag bor i Umeå kommer jag att fortsätta vara tränare och jag ser verkligen fram emot att få vara delaktig i att starta upp en parabrottningsgrupp!

Text: Thomas Björn

Foto: Umeå Brottning

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.